Markus Vekara #historia #yhteiskunta #talous #politiikka #tulevaisuus

Skynet ei ole uhka - AI vie keskiluokan

#keskiluokka #uber #artificialintelligence #skynet #työmarkkinakierros

 

Historia ei toista itseään, mutta sieltä tutut mallit toistavat. Vielä 1500 -luvulla vieras kulkutauti oli jotain sellaista, jota koitettiin parantaa pappien toimesta. Papit olivat aikansa vanhimpia ja viisaimpia, mutta tuloksista päätellen heidän arvauksensa tarvittavista toimintatavoista epidemioiden hillitsemiseen eivät osuneet.

Nyt on menossa informaatioteknologian kehityksen aiheuttama "neljäs teollinen vallankumous". Se koskee koko maailmaa samanaikaisesti. Ajan poliittisessa ilmastossa tätä kehitystä vastaan halutaan taistella. Vanhojen viisaiden neuvoja kuunnellen ollaan ilmeisesti valmiita uhraamaan asioita, kuten kansallinen kilpailukyky, jotta kehitys menisi pois. Ei se mene. Mikäli joku valtio onnistuisikin muutosta hidastamaan rajojensa sisällä, voisi tämän valtion kansalaisilla olla niukat ajat edessään viennin sakatessa.

Tuotteiden myynnistä siirrytään palveluiden myyntiin. Pesukoneen valmistajan idea ei ole enää myydä uutta konetta kuluttajalle muutaman vuoden välein, vaan myydä kuukausisopimus, joka sisältää pesukoneen lisäksi vakuutuksen, automaattisen pesuaineen toimituksen, mahdollisen huollon ja varaosat. Muutoksen seurauksena koneita myydään harvemmin, joten tarve uusille koneille laskee. Pesukonetehtaalla työt vähenevät, mutta pesuaineen kuljetuspalvelussa ne lisääntyvät.

Uber (tms.) vähentää liikenteessä olevien autojen määrällistä tarvetta tulevaisuudessa merkittävästi. Uberin tarkoitus ei ole tehdä kaikista autoilijoista taksikuskeja, vaan mahdollistaa kaikille omaa autoa selvästi edullisempi tapa liikkua. Käytännössä tämä on mahdollista ympäri vuorokauden liikkeellä olevien automaattiautojen avulla, koska yksityiset autot ovat keskimääräisesti parkissa 95% vuorokaudesta. Sama kun pesukonetehtaalla, autotehtaalla valmistetaan vähemmän autoja tulevaisuudessa.

On totta, että teknologian kehittyessä vanhat työpaikat katoavat ja kokonaan uusia toimialoja syntyy tilalle. Siinä sivussa jää kuitenkin mainitsematta, että erityisesti 80-luvun jälkeen syntyneistä uusista työpaikoista suurin osa edustaa selkeästi matalampaa palkkaluokkaa, kuin mitä edellisestä työstä oli vielä järkevää maksaa. Ehkä tulevaisuudessa ei kannata maksaa lääkärin palkkaa robotin avulla potilaan diagnoosia tekevälle asiakaspalvelijalle.

Myös poliitikot ovat aina lopulta uusien palveluiden kannalla, koska heidän etunsa on seurata enemmistön tahtoa. Enemmistö ihmisistä äänestää lompakollaan, joten ylivertaisia palveluita tehokkaimmin tuottavilla toimijoilla on mahdollisuus vaikuttaa lakien kehittymiseen maailmanlaajuisesti.

Nykyisen yhteiskuntarakenteen muodostuminen ei ole tapahtunut kansalaisten hyvinvointia ajatellen, vaan tarpeesta varmistaa kansalaisten riippuvaisuus ja lojaalisuus valtiota kohtaan. Nyt kuitenkin ihmiset löytävät barrikadeille paljon ennen Skynetin syntymistä menetettyjen työpaikkojen ja ylivelkaantuneiden talouksien laskevan elintason seurauksena. Pinnalle näkyvänä syynä voi sitten olla vaikka maahanmuutto.

Skynettiin on vielä paljon matkaa, mutta sillä matkalla katoaa keskiluokka. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Hyvää pohdintaa.

Kaikki menee uusiksi joka tapauksessa. Kykymme nähdä muutostarpeet, saati niiden hyväksyminen tulee olemaan kova paikka. Nykyinen yhteiskunta on kovin tehoton ajan käytössä, osaamisen hallinnassa, ihmisten tarpeiden ymmärtämisessä ja ties missä muussa. Tietotekniikan osaamisemme saattaa olla riittämätöntä muutoksen hallintaan.

Toivon hyvää ennakkoluulotonta kommentointia tähän perään.

Käyttäjän markusvekara kuva
Markus Vekara

Jep.
Vaikuttaa sille, että erilaisilla kokeiluilla voisimme saada aikaan enemmän, kuin täydellisiä toimintamalleja suunnittelemalla.
Esimerkki: erilaisia perustulomalleja voisi kokeilla vaikka viittä samaan aikaan?
Tätä varten voisi olla vaikka jonkinlainen vapaaehtoisten pooli - luulen että tämä saisi kannatusta.

Toimituksen poiminnat